Verslag Drupalcamp Gent

Door Peggy Verheyden op 29-05-2012

Logo Drupalcamp GentOp vrijdag 25 en zaterdag 26 mei 2012 vond het derde Belgische “Drupalcamp” plaats in Gent, in de gebouwen van Hogeschool Gent.

Gedurende deze tweedaagse conferentie word je ondergedompeld in de wereld van Drupal en alles wat er bij komt kijken. In een ruim aanbod aan presentaties kom je meer te weten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van Drupal. De topics bieden voor elk wat wils, van beginner tot ervaren Drupal gebruiker: er wordt gesproken over development, frontend development, design & usability, project management, …

Een vijftal sponsors stonden met een stand in de ontvangstruimte. Naast een babbeltje slaan met de aanwezigen en leuke gadgets uitdelen, waren ze vooral op zoek naar sollicitanten. Wat het kennisniveau van de gemiddelde Drupalcamp bezoeker was, weet ik niet, maar aan enthousiasme was er alleszins geen tekort. Over de twee dagen verspreid, kwamen ruim vierhonderd drupal liefhebbers langs om te luisteren naar de zeer uiteenlopende voordrachten. Zoals dat meestal gaat bij zo'n kamp, waren niet alle presentaties even interessant of wat je ervan verwachtte. Enkele hebben ons toch wel positief verrast.

En wat hebben we nu (bij)geleerd?

The State of Drupal 8

 • Enkele data: maart 2011 (slechts enkele maanden na de oplevering van Drupal7) startte men aan de ontwikkeling van Drupal 8; december 2012: vanaf hier worden er geen core bijdragen meer ontwikkeld, enkel nog bugs gefikst; augustus 2013: oplevering Drupal 8.
 • De volgende modules zullen worden opgenomen in de core: panels, views, wysiwyg (de editor moet nog worden gekozen), library, ...
 • Voor de themers is er goed nieuws: de drupal 8 core themes worden mobile friendly en responsive.
 • Mogelijkheden (die nog niet vaststaan): blocks kunnen volledig verdwijnen; PHP templates ook (met in de plaats daarvan het gebruik van twig templates); en de PHP kan volledig OO worden;

Enkele leuke modules om zeker eens "uit te proberen":

 • Variables everyhere

  Deze module bevat een reeks variaties van specifieke Views en Ctools handlers/plugins die je door middel van variables kan configureren. Zie slides.
 • Views Bulk Operations

  Verhoogt de functionaliteit van views door het mogelijk te maken om op eenvoudige wijze acties uit te voeren op alle door views ingeladen objecten. Acties kunnen uitgevoerd worden op nodes, users en custom entities. 
 • Apachesolr location

  Geospatial zoeken met Drupal & SOLR gebruikmakende van deze 3 modules: Location, apachesolr en natuurlijk apachesolr_location.

Drupalcamp Gent registratie

En tot slot... Drupal betekent leren en evolueren, en dat maakt het nooit saai!

Geen wonder dat Drupal een zeer divers publiek bereikt. De community bestaat uit jongeren, pas (of nog niet?) van school of universiteit; twintigers die echte codemonsters zijn; dertigers die een carrièreswitch hebben gemaakt; vijftigers die nog lang geen behoefte hebben aan een brugpensioen en ga zo verder.

Het is boeiend en motiverend om ze bezig te zien.

Labels