Verslag Frontend United Drupal conferentie in Amsterdam

Door Peggy Verheyden op 20-04-2012

Frontend United, ook gekend als Drupal Design Camp, is een jaarlijkse Europese conferentie met als doel front-end ontwikkelaars, designers en Drupal themers bij elkaar te brengen om ideeën en kennis uit te wisselen. Dit jaar vond Frontend United plaats te Amsterdam van vrijdag 20 tot zondag 22 april.

Op vrijdag volgde ik de workshop "Drupal 7: Layout and theming". Aangezien ik me het meeste van het themen zelf aangeleerd heb, was ik van mening dat er betere (en aldus snellere) methodes moesten zijn om websites te themen. Heather James (Acquia) and Edward O'Riordan waren de instructeurs van dienst. Hun programma bestond uit een tweedaagse training die ze zo efficiënt mogelijk - en rekening houdend met wat onze vragen waren die we hen op voorhand mochten opsturen - in één dag hadden geperst.

Met een gezelschap van een man of achttien - waaronder buiten mij nog één dame - zaten we met onze laptop rond een ovalen tafel in een vergaderzaal voorzien van kolossaal digitaal scherm tegen de muur. De airco hield ons koel, de koffie was voorradig, we waren klaar om ertegenaan te gaan.

Na een vragenrondje waarbij we onszelf ook voorstelden, begon Heather met een algemene uitleg over wat themen inhoudt en wat de logische volgorde is wanneer men start met themen. Men maakte de bedenking of de designer wel rekening hield met het feit dat de site in drupal zou gemaakt worden, of we zelf als themer streven naar een 100% perfecte layout zoals de designer het bedoeld heeft of we een zeker percentage mochten laten beslissen door Drupal zelf. We hadden het over het soort themes dat je kan gebruiken om een site te themen: een base theme, een subtheme, een startertheme: de verschillen, het belang, de gevolgen. Onze instructeurs somden ook de interessantste tools op voor themers en developers, waaronder de Drupal modules: devel en theme developer; de add-ons voor firefox: firebug, de webdeveloper toolbar etc.

Na de middag verdiepten we ons wat meer in de materie. We leerden zelf een theme maken en wat we daarvoor nodig hadden: de info file en het definiëren van de css, javascript, regio’s en features. We bekeken vervolgens de template bestanden page.tpl.php en node.tpl.php in detail, leerden hoe we ze aanmaken, aanpassen en overschrijven. We bespraken ook nog hoe andere modules ons het themen makkelijker konden maken, zoals panels, context en views.

Voor mij begon de echte uitdaging pas in het laatste uurtje, dat werd besteed aan de template.php en het preprocessen. We bekeken in het kort en heel algemeen het systeem van de hooks, de theming functions, waar we die kunnen opzoeken op api.drupal.org en hoe we deze kunnen overschrijven en aanpassen naar onze smaak.

Ondanks het feit dat de meeste materie - voor mij - herhaling was en ik eigenlijk het liefst de dag begonnen was op het niveau waarop hij beëindigd werd, was ik over het algemeen heel tevreden na afloop. Het ontmoeten van andere drupalliefhebbers, beginners of specialisten, maar allemaal even begeesterd door de magie van Drupal, brengt me altijd nieuwe motivatie en energie. De workshop verliep nogal chaotisch wegens een duidelijk zieke Heather, maar de instructeurs waren geïnteresseerd in de materie en uitermate begaan met de cursisten.

Het was al bij al een geslaagde dag!

Alle slides vind je terug op http://frontendunited.org/2012/slides